14+ Programme
Workshops
Girls
The Sangam
De school is een Gurukulam, dat betekent dat alle kinderen in de school wonen met (enkele van) de leraren. De families van de kinderen wonen te ver weg. Daarom moeten ze wel op school blijven slapen. Anders zouden de kinderen elke dag 2 tot 6 uur met de bus moeten reizen. De kinderen vinden het helemaal niet erg om op school te wonen, zelfs de kleintjes niet. Ze krijgen genoeg te eten en ze zijn omringd door vrienden. De kinderen noemen hun leraren en andere mensen die voor hun zorgen 'oom', 'tante', 'opa', en 'oma'. En als ze eens in de 2 maanden op vakantie naar huis gaan, missen ze de andere Kattaikkuttu kids.

De kattaikkuttu leerlingen studeren zowel rekenen en taal, als kattaikkuttu muziek en theater. Bovendien leren ze veel over het leven en over elkaar....

Een dag op de Kattaikkuttu school....
De Kattaikkuttu kids worden om 6 uur 's ochtends wakker. Ze beginnen de dag met een kopje 'Boost'. Dat is melk gemengd met voedingrijke ingrediënten.

Iedereen moet zijn tanden poetsen en wassen voordat de lessen om half 8 beginnen. Er is veel lawaai en geschreeuw. De meisjes kammen hun haar en doen er kokosnootolie in. En als ze een bloem kunnen vinden steken ze die in hun haar.

Wat hebben ze vandaag aan?

Door de week dragen de kinderen een schooluniform, maar in het weekend hebben ze hun eigen kleren aan. Ze zien er rijk uit in hun mooie jurken. Kleding is heel belangrijk in India. Daarom hebben zelfs de armste meisjes een jurk met een gouden randje.

Niet alleen de meisjes, maar ook de jongens willen mooi zijn. Ze houden ervan om kettingen en zonnebrillen te dragen en hun voorhoofd te versieren met een stip van gekleurd poeder.

Na de eerste les, om half 9, is het tijd voor het ontbijt. Een Zuid-Indiaas ontbijt bestaat meestal uit idlies (=gestoomde rijst broodjes) met sambar(= een saus van linzen en groenten) of kokosnootchutney.

Om 11 uur krijgen de kinderen zoete thee met melk. Om 1 uur is het lunchtijd.

2 koks bereiden het eten: ontbijt, lunch, avondeten en thee. Ze koken grote hoeveelheden rijst, omdat dat het belangrijkste eten is voor mensen in Tamil Nadu. Sambar en Rasam (=een mix van tamarindesap, tomaten en kruiden) zijn de basis-sauzen voor bij de rijst. Elke dag hebben ze andere groenten bij het eten. Alleen bij bijzondere gelegenheden wordt er een ei of een stuk vlees gegeten. Vlees is duur en daarom kunnen arme mensen het niet al te vaak kopen.

Na het eten wassen de kinderen hun eigen bord af en ruimen het op. Hoe eten de kinderen? Ze hebben geen tafels en stoelen. De Kattaikkuttu kinderen zitten op de grond, in een rij naast elkaar in kleermakerzit en ze eten met hun rechter hand.

School
In de ochtend leren de kinderen Tamil (hun moedertaal), Engels, Rekenen, algemene natuurwetenschappen, en algemene sociale wetenschappen. Ze krijgen ook computerles. Elke les wordt door een andere docent gegeven.
Muziek en theater lessen
Om half 2 beginnen de muzieklessen. Alle kinderen leren een muziekinstrument te bespelen, ook als ze acteur of actrice willen worden. Het is belangrijk dat ze ritme- en melodiegevoel ontwikkelen. Want ze moeten allemaal zingen als acteur.De Kattaikkuttu kinderen kennen meer dan honderd liedjes.
Sommige kinderen leren het harmonium te bespelen, anderen hebben voor de mridangam en de dholak gekozen. Dat zijn 2 soorten trommels door 1 persoon bespeeld. Je kunt ook op mukavinai-les. Dat is een blaasinstrument.

 

Acteren
Van 3 tot 5 hebben de kinderen Kattaikkuttu-les. Ze werken aan traditionele voorstellingen maar leren ook nieuwe en modernere stukken die door hun leraar Rajagopal zijn geschreven.

In de Kattaikkuttu les is het heel belangrijk om te luisteren. De leerlingen krijgen een geschreven script van het gehele stuk. Maar het is onmogelijk Kattaikkuttu van papier te leren. Je hebt een leraar (vattiyaar) nodig. Je moet naar hem luisteren en nadoen wat hij zegt of zingt. Daarom moet je kijken naar hoe hij beweegt op het podium. Dat probeer je dan te kopiëren. Dit is de basis van het leren van Kattaikkuttu.

Nadat de leerlingen het hele script een keer hebben doorgenomen, verdeelt leraar Rajagopal de rollen. Dit is altijd een spannend moment. Wie zal de hoofdrol krijgen?

Als de tekst geleerd is beginnen de repetities van de bewegingen.

Kattaikkuttu kent danspassen en poses die verschillend zijn voor elk personage. De kirikis – snelle cirkels die de mannelijke helden maken – zijn heel belangrijk. De leerlingen vinden het erg leuk dit te oefenen. Ze doen het dan ook de hele tijd; óók als ze vrij zijn.

Nog moeilijker dan de snelle kirikis is het om tekst, beweging en emoties in een rol bij elkaar te brengen. Het kost veel repetities om een rol onder de knie te krijgen. Maar na een tijdje lukt het wel. Er wordt echt toneel gespeeld en er ontstaat een toneelstuk.

Na school
De Kattaikkuttu les is om 5 uur afgelopen en dan is het tijd voor cricket. Cricket is het favoriete spel van de meeste jongens. De meisjes spelen andere spelletjes en sommigen maken huiswerk. De jongens zeggen: "Meisjes zijn veel beter op school omdat ze intelligenter zijn en harder werken."

Na half 7 wordt het snel donker. De meeste van de kinderen gaan dan naar binnen en doen wat huiswerk. Soms zitten ze buiten voor het hostel te praten en naar de sterren te kijken. Het avondeten is om half 8. Na het eten gaan de kinderen slapen. Niemand hoeft hen naar bed te sturen. Ze slapen op de grond op een matje in het klaslokaal. Ze rollen zich in hun laken en kruipen dicht tegen elkaar aan. Om 9 uur is het stil in de school. Iedereen lijkt te slapen. Of hoorde ik daar gefluister in een slaapkamer?